top of page

PSİKOLOJİMİZİ VE FİZYOLOJİMİZİ ETKİLEYEN ‘GÜNLÜK SU TÜKETİMİNE' DİKKAT!!!


Psikolojik sıkıntıları futbol oyunundaki toplar gibi düşünerek tasvirlemek istesek; kalenin içini beynimizin işleyişindeki loblardan biri olan Temporal loba (beyinde hipokampüs ve amigdala denilen duygularımızı, mantıklı hareket etmemize yardımcı olan bölge.) benzetebiliriz. Topların kalemize girmesini engelleyen ‘kalecimizi’ ise ‘günlük su tüketimimiz’ olarak düşünebiliriz. Yani kalecimiz (günlük su tüketimimiz), beynimizin içine girmek isteyen ayrıca ruh sağlığımızı kötü etkileyebilecek etmenlerden bizi korur.

Hem fizyolojimiz hem de ruh sağlığımız üzerinde etkisi ve önemi olan şeyin ‘SU’ olduğunu söyleyebiliriz. Suyun faydaları saymak ile bitmez ama en önemli faydası psikolojimize büyük etkisi olduğu gerçeği. Yetersiz su tüketimi vücuttaki dengeleri olduğu kadar psikolojideki dinamikleri de bozabilir. Vücudumuzda %75'i sudan oluşan en önemli organımız olan ‘beynimizin’ doğru bir şekilde çalışması için yeterli miktarda suya ihtiyaç vardır. Su; ruh halimiz ve duygularımızı dengede tutmamız, kendimizi daha iyi hissetmemiz konusunda önemli bir role sahiptir. Depresyon, stres ve gerginliğin azalmasına yardımcı olurken beyinde üretilen bütün hormonların yapımı için su gereklidir. Serotonin (Serotonin, insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitterdir. Eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür.) ve diğer nörotransmitterlerin (sinir ileticileri) üretimi için vazgeçilmezdir. Melatonin de dahil olmak üzere, beyinde üretilen bütün hormonların yapımı için gereklidir. Bunlara ek olarak, suyun bağırsaklarımız üzerindeki etkisi ile birlikte psikolojimizide etkilediğini söyleyebiliriz. Çünkü ikinci beynimiz bağırsakların iyi çalışmaması depresyonu tetiklemektedir. Bunun yanı sıra susuz kalan vücutta oluşan stres nedeni ile de depresyon görülebilmektedir. Sonuç olarak ruh sağlığımızı korumanın yolu yeterli miktarda su tüketmekten geçmektedir.


İdeal su tüketimi miktarına gelecek olursak; her gün tüketilmesi gereken, evrensel olarak kabul edilmiş bir su miktarı yoktur, ancak sağlıklı miktarın ne olduğu konusunda genel bir fikir birliği vardır. Buna göre erkekler için yeterli miktar günde yaklaşık 3 litre, kadınlar için ise yaklaşık 2 litredir. Bu miktarları geçmemekte fayda var. Eğer su içme alışkanlığınız yoksa yada su içmeyi pek sevmiyorsanız minik bir tavsiye verebilirim. Güne başlarken kendinize bir sürahi su hazırlayabilirsiniz içine istediğiniz gibi limon, yeşil elma dilimleri, salatalık dilimleri, boru tarçın ve nane ekleyebilirsiniz. Kendime severek hazırladığım günlük suyumu aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz :)


Uzman Klinik Psikolog

NİDA BAL

108 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

TERAPİDE ‘ÇOCUKLUĞA İNMEK’ ?

· Psikologlar sadece çocukluğumuza mı iner ? · Neden çocukluğa inerler, günümüzle ne ilgisi olabilir ? · Yetişkinlikte ki sorunların çocukluk dönemiyle ne ilgisi var ? · Psikolojik bozukluklara çocuk

bottom of page